Kurs dla nauczycieli: nowe trendy w sztuce kulinarnej

W dniach 22.11-17.12.2018 r. odbył się kurs dla nauczycieli pt. „Nowe trendy w sztuce kulinarnej”. Był to kolejny kurs zorganizowany w ramach projektu „ZAWODOWCY” współfinansowanego z  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. W trakcie trwającego 40 godzin szkoleniowych kursu uczestniczki poznały nowoczesne technologie i techniki gotowania oraz najnowsze tendencje w sztuce kulinarnej. Podczas realizowanych warsztatów przygotowywały między innymi: polędwiczki metodą Sous Vide z pieczarkami confit, sos z sera dojrzewającego, mus z wędzonego pstrąga z kawiorem i galaretką ziołową, sushi serwowane w espumie z imbiru z palonym sezamie, krem z buraków z pianą z sera bursztyn, chato brain z polędwicy wołowej z sosem gribiche oraz deser na ciepło- crumble ze śliwkami.