Projekt „Zawodowcy”

PODSUMOWANIE REALIZACJI STAŻY ZAWODOWYCH  DLA UCZNIÓW W RAMACH PROJEKTU „ZAWODOWCY”

 

W okresie maj-sierpień 2018 roku 36 uczniów (27 dziewcząt, 9 chłopców) klas I-IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyło staże zawodowe realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”, współfinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.

Staże realizowane były w wymiarze 150 godzin u  pracodawców z branży gastronomicznej na terenie województwa lubelskiego, w firmach działających na terenie Kraśnika i okolic oraz w Lublinie. Wszyscy stażyści/stki uzyskali/ły pozytywne opinie pracodawców, potwierdzające zdobycie przez uczestników/czki praktycznych umiejętności oraz doświadczenia zawodowego na stanowiskach m.in. pomocy kuchennej, asystenta dietetyka, pracownika linii produkcyjnej, barmana, kelnera.

Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w tej formie wsparcia. W szczególności dla uczniów klas I-II było to pierwsze doświadczenie zawodowe, zaś uczniowie klas III-IV mieli kolejną możliwość poznania nowych miejsc pracy na lokalnym rynku. Większość uczniów odbywających staże stwierdziła, że możliwość poznawania autentycznego środowiska pracy to dla nich cenne doświadczenie. Odbycie staży w ramach projektu przez uczniów szkoły objętej wsparciem z pewnością wpłynie na ich decyzje dotyczące dalszego kształcenia oraz wyboru drogi zawodowej.


załącznik nr 2_FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY_uczeń_obowiązujący od 05.09.2018

Załącznik nr 3 do Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie ob od 05.09.2018-1


STAŻE ZAWODOWE DLA UCZNIÓW W RAMACH PROJEKTU „ZAWODOWCY”

 W okresie maj-czerwiec 2018 roku 15 uczniów klas IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyło staże zawodowe realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”, współfinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.

Celem realizacji stażu było zdobycie praktycznych umiejętności i doświadczenia zawodowego przez uczniów szkoły objętej wsparciem. Staże realizowane były w wymiarze 150 godzin u pracodawców z branży gastronomicznej na terenie województwa lubelskiego, w firmach działających głównie na terenie Kraśnika.

Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w tej formie wsparcia, było to ciekawe doświadczenie na początku ich drogi zawodowej. Zgodnie stwierdzili, że udział w stażu pozwolił im poznać jak funkcjonują firmy o różnym profilu działalności (usługowe, produkcyjne, handlowe) oraz doświadczyli jakie kwalifikacje i kompetencje pracowników są pożądane przez pracodawców. Dla absolwentów szkoły są to bardzo ważne informacje, które z pewnością wpłyną na decyzje dotyczące ich dalszego kształcenia oraz wyboru satysfakcjonującej pracy.

Niech żałują Ci, którzy nie wzięli udziału w projekcie, warto było skorzystać z tej formy wsparcia, żeby zobaczyć „od środka” jak funkcjonuje zakład produkcyjny. Udział w kursach, w szczególności zajęciach praktycznych, pozwolił mi na zdobycie umiejętności np. dekoracji potraw, które wykorzystam w przyszłej pracy zawodowej.” – takie są w większości opinie uczniów IV klas, którzy odbyli już staże i zakończyli udział w projekcie.


KURS DLA UCZNIÓW- BARMAN/KELNER –GRUPA I

W dniach 19.03-18.04.2018 r. odbył się kurs dla uczniów: Barman/kelner realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.W trakcie zajęć uczestnicy kursu poznali podstawy zarządzania barem, zasady użytkowania sprzętu barowego oraz systemy obsługi w barach i restauracjach. W ramach warsztatów ćwiczyli techniki noszenia naczyń i tac oraz nakrywanie stołu. Ponadto poznali standardy obsługi klienta, w tym techniki i zasady obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek i  zup oraz  serwowania dań zasadniczych. Poznali także podział i charakterystykę napojów mieszanych oraz techniki miksowania i  podawania napojów bezalkoholowych gorących i zimnych oraz napojów  alkoholowych. Uczniowie w  praktyce stosowali poznane  receptury przygotowywania powyższych napojów.

 


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – SZEF KUCHNI-GR I i II

W dniu 12.04.2018 r. zakończone zostały kolejne zajęcia specjalistyczne dla uczniów „Szef kuchnirealizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I grupą uczestników poprowadziła pani Katarzyna Woś w dniach 05-27.03.2018 r., natomiast z grupą II p. Małgorzata Czachór w okresie 19.03-12.04.2018 r.  W trakcie zajęć uczestnicy zajęć poznali zadania szefa kuchni jako menagera, zasady administrowania kuchnią, podstawowe zagadnienia: HACCP,  BHP , PPOŻ, GMP, GHP oraz ćwiczyli umiejętności interpersonalne w zarządzaniu zespołem takie jak: komunikacja, rozwiązywanie konfliktów, delegowanie zadań.   W ramach warsztatów uczniowie poznali i przygotowywali tradycyjne dania kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej, a także kuchni molekularnej.  Ponadto poznali standardy obsługi klienta, należyte dekorowanie i serwowanie potraw, zasady łączenia smaków i komponowania potraw oraz  trendy w gastronomii.

                                           


 KURS DLA UCZNIÓW  – „DIETETYK”

W dniu 16.03.2018 r.  dwie grupy uczniów kl. IV Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku zakończyły kurs „ Dietetyk” realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 24.01.2018 r.-16.03.2018 r. W trakcie  trwającego 80 godzin kursu uczniowie poznali podstawy żywienia człowieka oraz problemy żywieniowe współczesnego społeczeństwa, a w ramach warsztatów prowadzili obliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Ponadto poznali podstawy metabolizmu spoczynkowego i wysiłkowego, składniki pokarmowe w diecie oraz plusy i minusy modnych diet.


ZAJĘCIA DLA UCZNIÓW – CARVING I i II STOPNIA- ZAKOŃCZONE

W dniu 22.02.2018 r.  grupy III i IV zakończyły zajęcia: Carving -I i II stopnia realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia były realizowane w okresie 08-12.01.18 r. oraz 12-22.02.2018 r. W trakcie zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu, a  w ramach warsztatów wykonywali rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły  kompozycje przestrzenne  z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru.

 


 ZAJĘCIA DLA UCZNIÓW – CARVING I i II STOPNIA

W dniu 23.01.2018 r.  grupy I i II zakończyły zajęcia: Carving -I i II stopnia realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia były realizowane w okresie 20-24.11.18 i 15-23.01.18  r. W trakcie zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu, a  w ramach warsztatów wykonywali rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły  kompozycje przestrzenne  z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru. Jednocześnie w dniu 08.01.2018 r. rozpoczęły zajęcia kolejne dwie grupy prowadzone przez p. Katarzynę Woś i p. Małgorzatę Czachór.

         


KURS DLA NAUCZYCIELI- SZEF KUCHNI -ZREALIZOWANY

W dniu 20.12.2017 rok został zakończony trzeci kurs dla nauczycieli Szef kuchni realizowany w okresie 24.10-20.12.2017 r. w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. W trakcie trwającego 100 godz. kursu uczestniczki kursu poznały i przygotowywały tradycyjne dania kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej, a także kuchni molekularnej. Poznały standardy obsługi klienta, należyte dekorowanie i serwowanie potraw, zasady łączenia smaków i komponowania potraw, nowoczesny design potraw oraz trendy w gastronomii. Ponadto uczestniczki komponowały menu pod status przyjęcia na różnego rodzaju okazje.

   


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

W dniu 01.12.2017 r. II grupa uczniów prowadzona przez p. Małgorzatę Czachór zakończyła zajęcia specjalistyczne Nowoczesne Techniki Kulinarne realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 12-20.10.17 r. i 27.11-01.12.17 r. Uczniowie w trakcie realizowanych warsztatów wykonywali potrawy z zastosowaniem poznanych nowoczesnych technik, min: polędwiczki marynowane w kiszonej kapuście, mus z kapusty, puree z selera, mufinka z kiszonej kapusty, łosoś sous-vide, kapsułka pomarańczowa, puree z zielonego groszku, burak sous-vide, żelka z octu balsamicznego, pierś z kurczaka sous-vide, marchew sous-vide, sos paprykowy, zupa krem z czosnku palonego z pianką mleczno-ziołową, ganasch czekoladowy, mus z truskawek i chilli, pianka kawowa, piasek chałwowy.

                                                                                          


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW CARVING I i II STOPNIA

W dniu 20.11.2017 r. rozpoczęły się kolejne zajęcia specjalistyczne dla uczniów „Carving I i II stopniarealizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I i II grupą uczestników poprowadziły panie: Agnieszka Szymańska i Katarzyna Woś. Podczas pierwszej części zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu oraz zasady doboru odpowiednich narzędzi do carvingu, a także w ramach warsztatów ćwiczyli wykonywanie rzeźb w cukinii, papryczce chili, marchwi, rzodkiewce i melonie oraz układali dekoracje z papryki i kopru włoskiego.

 


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – NOWOCZESNE TECHNIKI

KULINARNE

 W dniu 20.10.2017 r. I grupa uczniów prowadzona przez p. Agnieszkę Szymańską zakończyła zajęcia specjalistyczne Nowoczesne Techniki Kulinarner ealizowane w ramach projektu „Zawodowcy”współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 25-29.09.17 i 12-20.10.17 r.

Jednocześnie w dniu 12.10.2017 r. zajęcia rozpoczęła kolejna II grupa uczniów prowadzona przez p. Małgorzatę Czachór. Uczniowie w trakcie realizowanych warsztatów z zastosowaniem nowoczesnych technik: vacum, sous-vide, pianka, zagęszczanie, marynowanie, confitowanie, sferyfikacja, kruszonka, mrożenie, dekonstrukcja, pianka wykonywali następujące potrawy: kaczka sous-vide, kaszotto, sos pomarańczowy z ziołami, noga kaczki confitowana, puree z kalafiora, lody karmelowe z solą morską na piasku chałwowym, pianka morska, beza kawowa, polędwiczka wieprzowa sous-vide, puree z marchewki.


KURS DLA NAUCZYCIELI – CARVING I i II STOPNIA – ZAKOŃCZONY

W dniu 10.10.2017 r. zakończył się drugi kurs dla nauczycieli: Carving -I i II stopnia realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 28.08-01.09.17 i 2-10.10.17 r. W trakcie kursu uczestniczki poznały historię i rodzaje carvingu, a w ramach warsztatów wykonywały rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły kompozycje przestrzenne z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru.


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW

Technikum ZDZ w Lublinie Filia w Kraśniku z kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych– NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

 W dniu 25.09.2017 r. rozpoczęły się pierwsze zajęcia specjalistyczne dla uczniów  Nowoczesne Techniki Kulinarne realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I grupą uczestników poprowadziła p. Agnieszka Szymańska. Podczas pierwszej części zajęć uczestnicy poznali wybrane  nowoczesne techniki, min: vacuum, sous-vide, sferyfikacja, żelowanie, tworzenie pianek, zagęszczanie, confitowanie oraz surowce i sprzęt w nich wykorzystywany. Ponadto wykonali pierwsze  potrawy z zastosowaniem poznanych technik: polędwiczki marynowane w kiszonej kapuście, łosoś sous-vide, mufinka z kiszonej kapusty.


KURS DLA NAUCZYCIELI – CARVING I i II STOPNIA

W dniu 28.08.2017 r. rozpoczął się kolejny kurs dla nauczycieli: Carving -I i II stopnia realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Podczas pierwszej części kursu uczestniczki poznały historię i rodzaje carvingu a także w ramach warsztatów ćwiczyły wykonywanie rzeźb w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie i arbuzie oraz układanie dekoracji z owoców i warzyw.


                                                            

W dniu 1 czerwca 2017 roku Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku rozpoczęło realizację projektu „Zawodowcy” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.



AKTUALNOŚCI !

KURS NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

W dniach 26.07-04.08.2017 roku został zorganizowany kurs dla nauczycieli Nowoczesne techniki kulinarne. Jest to pierwszy kurs w ramach projektu „Zawodowcy”realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020,Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. W kursie uczestniczyło 3 nauczycielki Technikum ZDZ w Lublinie filia w Kraśniku, które poznały najnowsze techniki kulinarne i w ramach warsztatów przygotowywały dania kuchni molekularnej.


Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie 36 uczniów (18 kobiet i 18 mężczyzn), wzrost kompetencji 3 nauczycieli (3 kobiety) oraz wzrost jakości kształcenia w Technikum ZDZ w Lublinie – Filia w Kraśniku, m.in. poprzez zajęcia specjalistyczne dla uczniów, szkolenia dla nauczycieli oraz doposażenie bazy dydaktycznej szkoły do 31.12.2018 r.

 Do udziału w projekcie zapraszamy uczniów uczących się w klasach I-IV oraz nauczycieli zawodu/instruktorów praktycznej nauki zawodu zatrudnionych Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku, z kierunku „Technik żywienia i usług gastronomicznych”.

 OFERUJEMY:

  • ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW:
  1. Nowoczesne techniki kulinarne (60 godz.);
  2. Carving I i II stopień (60 godz.);
  3. Szef kuchni (60 godz.);
  • KURSY DLA UCZNIÓW:
  1. Barman/kelner (50 godz.)
  2. Dietetyk (80 godz.);
  • STAŻE DLA UCZNIÓW U PRACODAWCÓW (150 godz./ucznia);
  • KURSY DLA NAUCZYCIELI:
  1. Nowe trendy w sztuce kulinarnej (40 godz.)
  2. Carving – kurs I I II stopnia (60 godz.);
  3. Szef kuchni (100 godz.);
  4. Sommelier (50 godz.);
  5. Nowoczesne techniki kulinarne (60 godz.);
  • STUDIA PODYPLOMOWE DLA NAUCZYCIELI:
  1. Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności.

 ZAPEWNIAMY:

  • materiały szkoleniowe i promocyjne,
  • poczęstunek,
  • zaświadczenie ukończenia kursu,
  • stypendium stażowe oraz zwrot kosztów dojazdu dla uczniów odbywających staż zawodowy,
  •  dokument poświadczający odbycie stażu zawodowego u pracodawcy.

Rekrutacja do udziału w projekcie odbędzie się w następujących terminach:

  • VIII-IX 2017 r. – rekrutacja uczniów,
  • VI-X 2017 r. – rekrutacja nauczycieli zawodu/praktycznej nauki zawodu.

Projekt dofinansowany w kwocie 418 870,00 zł (w tym 395 649,50 zł UE).

Dokumenty rekrutacyjne, tj. Regulamin rekrutacji oraz udziału w projekcie, formularze zgłoszeniowe oraz inne wymagane dokumenty wkrótce będą dostępne są w Biurze Projektu oraz na stronie internetowej www.zdzkrasnik.pl.

Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych

Formularz zgłoszeniowy_uczeń

Kontakt:

Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku –
Biuro Projektu – pokój nr 217

ul. Lubelska 116

23-200 Kraśnik

tel. 81 8252640, 81 532 79 65

fax 81 825 2640

tel. kom. 699 670 559