Projekt „Zawodowcy”

KURS DLA UCZNIÓW – BARMAN/KELNER –GRUPA II

W dniach 19.09-30.10.2018 r. odbył się drugi kurs dla uczniów: Barman/kelner realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

W trakcie zajęć uczestnicy kursu poznali podstawy zarządzania barem, zasady użytkowania sprzętu barowego oraz systemy obsługi w barach i restauracjach. W ramach warsztatów ćwiczyli techniki noszenia naczyń i tac oraz nakrywanie stołu. Ponadto poznali standardy obsługi klienta, w tym techniki i zasady obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek i zup oraz serwowania dań zasadniczych. Poznali także podział i charakterystykę napojów mieszanych oraz techniki miksowania i podawania napojów bezalkoholowych gorących i zimnych oraz napojów alkoholowych. Uczniowie w praktyce stosowali poznane receptury przygotowywania powyższych napojów.

 

 


KURS SOMMELIER

W dniach 1-24 października 2018 roku odbył się kurs dla nauczycieli pt. „Sommelier”. Był to kolejny kurs zorganizowany w ramach projektu „ZAWODOWCY” współfinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. W trakcie trwającego 50 godzin szkoleniowych kursu uczestniczki poznały odmiany winorośli i rejony ich uprawy, etapy procesu produkcji wina, rodzaje win i butelek do wina oraz ich zamknięć. Panie uczestniczyły w  procesie dekantacji oraz degustacji win, a także poznały zasady serwowania oraz dopasowania win do potraw.

 


KONKURS GASTRONOMICZNY pt. „SZTUKA CARVINGU”

Dnia 10 października 2018 roku w Technikum ZDZ w Lublinie Filia w Kraśniku, odbył się konkurs gastronomiczny pt. „Sztuka carvingu”. Organizatorkami tego wydarzenia były nauczycielki, które ukończyły kurs „Carving I i II stopnia” w ramach projektu pt. „ZAWODOWCY” (Działanie 12.4). W konkursie uczestniczyli głównie uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy umiejętność rzeźbienia w owocach i warzywach nabyli na zajęciach specjalistycznych z tego zakresu w ramach ww. projektu. Konkurs był świetną okazją do zaprezentowania nowoczesnych trendów w dekorowaniu potraw oraz tzw. „stołów owocowych”. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali symboliczne dyplomy, natomiast autorzy najpiękniejszych prac dodatkowo nagrody książkowe. Konkurs pt. „Sztuka carvingu” cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów, toteż Panie organizatorki mają już w swoich planach kolejne jego edycje.

PODSUMOWANIE REALIZACJI STAŻY ZAWODOWYCH  DLA UCZNIÓW W RAMACH PROJEKTU „ZAWODOWCY”

 

W okresie maj-sierpień 2018 roku 36 uczniów (27 dziewcząt, 9 chłopców) klas I-IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyło staże zawodowe realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”, współfinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.

Staże realizowane były w wymiarze 150 godzin u  pracodawców z branży gastronomicznej na terenie województwa lubelskiego, w firmach działających na terenie Kraśnika i okolic oraz w Lublinie. Wszyscy stażyści/stki uzyskali/ły pozytywne opinie pracodawców, potwierdzające zdobycie przez uczestników/czki praktycznych umiejętności oraz doświadczenia zawodowego na stanowiskach m.in. pomocy kuchennej, asystenta dietetyka, pracownika linii produkcyjnej, barmana, kelnera.

Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w tej formie wsparcia. W szczególności dla uczniów klas I-II było to pierwsze doświadczenie zawodowe, zaś uczniowie klas III-IV mieli kolejną możliwość poznania nowych miejsc pracy na lokalnym rynku. Większość uczniów odbywających staże stwierdziła, że możliwość poznawania autentycznego środowiska pracy to dla nich cenne doświadczenie. Odbycie staży w ramach projektu przez uczniów szkoły objętej wsparciem z pewnością wpłynie na ich decyzje dotyczące dalszego kształcenia oraz wyboru drogi zawodowej.


załącznik nr 2_FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY_uczeń_obowiązujący od 05.09.2018

Załącznik nr 3 do Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie ob od 05.09.2018-1


STAŻE ZAWODOWE DLA UCZNIÓW W RAMACH PROJEKTU „ZAWODOWCY”

 W okresie maj-czerwiec 2018 roku 15 uczniów klas IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyło staże zawodowe realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”, współfinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.

Celem realizacji stażu było zdobycie praktycznych umiejętności i doświadczenia zawodowego przez uczniów szkoły objętej wsparciem. Staże realizowane były w wymiarze 150 godzin u pracodawców z branży gastronomicznej na terenie województwa lubelskiego, w firmach działających głównie na terenie Kraśnika.

Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w tej formie wsparcia, było to ciekawe doświadczenie na początku ich drogi zawodowej. Zgodnie stwierdzili, że udział w stażu pozwolił im poznać jak funkcjonują firmy o różnym profilu działalności (usługowe, produkcyjne, handlowe) oraz doświadczyli jakie kwalifikacje i kompetencje pracowników są pożądane przez pracodawców. Dla absolwentów szkoły są to bardzo ważne informacje, które z pewnością wpłyną na decyzje dotyczące ich dalszego kształcenia oraz wyboru satysfakcjonującej pracy.

Niech żałują Ci, którzy nie wzięli udziału w projekcie, warto było skorzystać z tej formy wsparcia, żeby zobaczyć „od środka” jak funkcjonuje zakład produkcyjny. Udział w kursach, w szczególności zajęciach praktycznych, pozwolił mi na zdobycie umiejętności np. dekoracji potraw, które wykorzystam w przyszłej pracy zawodowej.” – takie są w większości opinie uczniów IV klas, którzy odbyli już staże i zakończyli udział w projekcie.


KURS DLA UCZNIÓW- BARMAN/KELNER –GRUPA I

W dniach 19.03-18.04.2018 r. odbył się kurs dla uczniów: Barman/kelner realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.W trakcie zajęć uczestnicy kursu poznali podstawy zarządzania barem, zasady użytkowania sprzętu barowego oraz systemy obsługi w barach i restauracjach. W ramach warsztatów ćwiczyli techniki noszenia naczyń i tac oraz nakrywanie stołu. Ponadto poznali standardy obsługi klienta, w tym techniki i zasady obsługi konsumenta przy podawaniu przekąsek i  zup oraz  serwowania dań zasadniczych. Poznali także podział i charakterystykę napojów mieszanych oraz techniki miksowania i  podawania napojów bezalkoholowych gorących i zimnych oraz napojów  alkoholowych. Uczniowie w  praktyce stosowali poznane  receptury przygotowywania powyższych napojów.

 


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – SZEF KUCHNI-GR I i II

W dniu 12.04.2018 r. zakończone zostały kolejne zajęcia specjalistyczne dla uczniów „Szef kuchnirealizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I grupą uczestników poprowadziła pani Katarzyna Woś w dniach 05-27.03.2018 r., natomiast z grupą II p. Małgorzata Czachór w okresie 19.03-12.04.2018 r.  W trakcie zajęć uczestnicy zajęć poznali zadania szefa kuchni jako menagera, zasady administrowania kuchnią, podstawowe zagadnienia: HACCP,  BHP , PPOŻ, GMP, GHP oraz ćwiczyli umiejętności interpersonalne w zarządzaniu zespołem takie jak: komunikacja, rozwiązywanie konfliktów, delegowanie zadań.   W ramach warsztatów uczniowie poznali i przygotowywali tradycyjne dania kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej, a także kuchni molekularnej.  Ponadto poznali standardy obsługi klienta, należyte dekorowanie i serwowanie potraw, zasady łączenia smaków i komponowania potraw oraz  trendy w gastronomii.

                                           


 KURS DLA UCZNIÓW  – „DIETETYK”

W dniu 16.03.2018 r.  dwie grupy uczniów kl. IV Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku zakończyły kurs „ Dietetyk” realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 24.01.2018 r.-16.03.2018 r. W trakcie  trwającego 80 godzin kursu uczniowie poznali podstawy żywienia człowieka oraz problemy żywieniowe współczesnego społeczeństwa, a w ramach warsztatów prowadzili obliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Ponadto poznali podstawy metabolizmu spoczynkowego i wysiłkowego, składniki pokarmowe w diecie oraz plusy i minusy modnych diet.


ZAJĘCIA DLA UCZNIÓW – CARVING I i II STOPNIA- ZAKOŃCZONE

W dniu 22.02.2018 r.  grupy III i IV zakończyły zajęcia: Carving -I i II stopnia realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia były realizowane w okresie 08-12.01.18 r. oraz 12-22.02.2018 r. W trakcie zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu, a  w ramach warsztatów wykonywali rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły  kompozycje przestrzenne  z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru.

 


 ZAJĘCIA DLA UCZNIÓW – CARVING I i II STOPNIA

W dniu 23.01.2018 r.  grupy I i II zakończyły zajęcia: Carving -I i II stopnia realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia były realizowane w okresie 20-24.11.18 i 15-23.01.18  r. W trakcie zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu, a  w ramach warsztatów wykonywali rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły  kompozycje przestrzenne  z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru. Jednocześnie w dniu 08.01.2018 r. rozpoczęły zajęcia kolejne dwie grupy prowadzone przez p. Katarzynę Woś i p. Małgorzatę Czachór.

         


KURS DLA NAUCZYCIELI- SZEF KUCHNI -ZREALIZOWANY

W dniu 20.12.2017 rok został zakończony trzeci kurs dla nauczycieli Szef kuchni realizowany w okresie 24.10-20.12.2017 r. w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. W trakcie trwającego 100 godz. kursu uczestniczki kursu poznały i przygotowywały tradycyjne dania kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej, a także kuchni molekularnej. Poznały standardy obsługi klienta, należyte dekorowanie i serwowanie potraw, zasady łączenia smaków i komponowania potraw, nowoczesny design potraw oraz trendy w gastronomii. Ponadto uczestniczki komponowały menu pod status przyjęcia na różnego rodzaju okazje.

   


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

W dniu 01.12.2017 r. II grupa uczniów prowadzona przez p. Małgorzatę Czachór zakończyła zajęcia specjalistyczne Nowoczesne Techniki Kulinarne realizowane w ramach projektu „Zawodowcy”współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 12-20.10.17 r. i 27.11-01.12.17 r. Uczniowie w trakcie realizowanych warsztatów wykonywali potrawy z zastosowaniem poznanych nowoczesnych technik, min: polędwiczki marynowane w kiszonej kapuście, mus z kapusty, puree z selera, mufinka z kiszonej kapusty, łosoś sous-vide, kapsułka pomarańczowa, puree z zielonego groszku, burak sous-vide, żelka z octu balsamicznego, pierś z kurczaka sous-vide, marchew sous-vide, sos paprykowy, zupa krem z czosnku palonego z pianką mleczno-ziołową, ganasch czekoladowy, mus z truskawek i chilli, pianka kawowa, piasek chałwowy.

                                                                                          


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW CARVING I i II STOPNIA

W dniu 20.11.2017 r. rozpoczęły się kolejne zajęcia specjalistyczne dla uczniów „Carving I i II stopniarealizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I i II grupą uczestników poprowadziły panie: Agnieszka Szymańska i Katarzyna Woś. Podczas pierwszej części zajęć uczniowie poznali historię i rodzaje carvingu oraz zasady doboru odpowiednich narzędzi do carvingu, a także w ramach warsztatów ćwiczyli wykonywanie rzeźb w cukinii, papryczce chili, marchwi, rzodkiewce i melonie oraz układali dekoracje z papryki i kopru włoskiego.

 


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW – NOWOCZESNE TECHNIKI

KULINARNE

 W dniu 20.10.2017 r. I grupa uczniów prowadzona przez p. Agnieszkę Szymańską zakończyła zajęcia specjalistyczne Nowoczesne Techniki Kulinarner ealizowane w ramach projektu „Zawodowcy”współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 25-29.09.17 i 12-20.10.17 r.

Jednocześnie w dniu 12.10.2017 r. zajęcia rozpoczęła kolejna II grupa uczniów prowadzona przez p. Małgorzatę Czachór. Uczniowie w trakcie realizowanych warsztatów z zastosowaniem nowoczesnych technik: vacum, sous-vide, pianka, zagęszczanie, marynowanie, confitowanie, sferyfikacja, kruszonka, mrożenie, dekonstrukcja, pianka wykonywali następujące potrawy: kaczka sous-vide, kaszotto, sos pomarańczowy z ziołami, noga kaczki confitowana, puree z kalafiora, lody karmelowe z solą morską na piasku chałwowym, pianka morska, beza kawowa, polędwiczka wieprzowa sous-vide, puree z marchewki.


KURS DLA NAUCZYCIELI – CARVING I i II STOPNIA – ZAKOŃCZONY

W dniu 10.10.2017 r. zakończył się drugi kurs dla nauczycieli: Carving -I i II stopnia realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs realizowany był w okresie 28.08-01.09.17 i 2-10.10.17 r. W trakcie kursu uczestniczki poznały historię i rodzaje carvingu, a w ramach warsztatów wykonywały rzeźby w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie, arbuzie, rzodkwi, dyni, buraku oraz tworzyły kompozycje przestrzenne z wyrzeźbionych owoców i warzyw, a także kompozycje kwiatowe na korzeniu imbiru.


ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW

Technikum ZDZ w Lublinie Filia w Kraśniku z kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych– NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

 W dniu 25.09.2017 r. rozpoczęły się pierwsze zajęcia specjalistyczne dla uczniów  Nowoczesne Techniki Kulinarne realizowane w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Zajęcia z I grupą uczestników poprowadziła p. Agnieszka Szymańska. Podczas pierwszej części zajęć uczestnicy poznali wybrane  nowoczesne techniki, min: vacuum, sous-vide, sferyfikacja, żelowanie, tworzenie pianek, zagęszczanie, confitowanie oraz surowce i sprzęt w nich wykorzystywany. Ponadto wykonali pierwsze  potrawy z zastosowaniem poznanych technik: polędwiczki marynowane w kiszonej kapuście, łosoś sous-vide, mufinka z kiszonej kapusty.


KURS DLA NAUCZYCIELI – CARVING I i II STOPNIA

W dniu 28.08.2017 r. rozpoczął się kolejny kurs dla nauczycieli: Carving -I i II stopnia realizowany w ramach projektu „Zawodowcy” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Podczas pierwszej części kursu uczestniczki poznały historię i rodzaje carvingu a także w ramach warsztatów ćwiczyły wykonywanie rzeźb w cukinii, marchwi, rzodkiewce, melonie i arbuzie oraz układanie dekoracji z owoców i warzyw.


                                                            

W dniu 1 czerwca 2017 roku Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku rozpoczęło realizację projektu „Zawodowcy” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje; Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe.



AKTUALNOŚCI !

KURS NOWOCZESNE TECHNIKI KULINARNE

W dniach 26.07-04.08.2017 roku został zorganizowany kurs dla nauczycieli Nowoczesne techniki kulinarne. Jest to pierwszy kurs w ramach projektu „Zawodowcy”realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020,Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe. W kursie uczestniczyło 3 nauczycielki Technikum ZDZ w Lublinie filia w Kraśniku, które poznały najnowsze techniki kulinarne i w ramach warsztatów przygotowywały dania kuchni molekularnej.


Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie 36 uczniów (18 kobiet i 18 mężczyzn), wzrost kompetencji 3 nauczycieli (3 kobiety) oraz wzrost jakości kształcenia w Technikum ZDZ w Lublinie – Filia w Kraśniku, m.in. poprzez zajęcia specjalistyczne dla uczniów, szkolenia dla nauczycieli oraz doposażenie bazy dydaktycznej szkoły do 31.12.2018 r.

 Do udziału w projekcie zapraszamy uczniów uczących się w klasach I-IV oraz nauczycieli zawodu/instruktorów praktycznej nauki zawodu zatrudnionych Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku, z kierunku „Technik żywienia i usług gastronomicznych”.

 OFERUJEMY:

  • ZAJĘCIA SPECJALISTYCZNE DLA UCZNIÓW:
  1. Nowoczesne techniki kulinarne (60 godz.);
  2. Carving I i II stopień (60 godz.);
  3. Szef kuchni (60 godz.);
  • KURSY DLA UCZNIÓW:
  1. Barman/kelner (50 godz.)
  2. Dietetyk (80 godz.);
  • STAŻE DLA UCZNIÓW U PRACODAWCÓW (150 godz./ucznia);
  • KURSY DLA NAUCZYCIELI:
  1. Nowe trendy w sztuce kulinarnej (40 godz.)
  2. Carving – kurs I I II stopnia (60 godz.);
  3. Szef kuchni (100 godz.);
  4. Sommelier (50 godz.);
  5. Nowoczesne techniki kulinarne (60 godz.);
  • STUDIA PODYPLOMOWE DLA NAUCZYCIELI:
  1. Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności.

 ZAPEWNIAMY:

  • materiały szkoleniowe i promocyjne,
  • poczęstunek,
  • zaświadczenie ukończenia kursu,
  • stypendium stażowe oraz zwrot kosztów dojazdu dla uczniów odbywających staż zawodowy,
  •  dokument poświadczający odbycie stażu zawodowego u pracodawcy.

Rekrutacja do udziału w projekcie odbędzie się w następujących terminach:

  • VIII-IX 2017 r. – rekrutacja uczniów,
  • VI-X 2017 r. – rekrutacja nauczycieli zawodu/praktycznej nauki zawodu.

Projekt dofinansowany w kwocie 418 870,00 zł (w tym 395 649,50 zł UE).

Dokumenty rekrutacyjne, tj. Regulamin rekrutacji oraz udziału w projekcie, formularze zgłoszeniowe oraz inne wymagane dokumenty wkrótce będą dostępne są w Biurze Projektu oraz na stronie internetowej www.zdzkrasnik.pl.

Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych

Formularz zgłoszeniowy_uczeń

Kontakt:

Technikum Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Lublinie Filia w Kraśniku –
Biuro Projektu – pokój nr 217

ul. Lubelska 116

23-200 Kraśnik

tel. 81 8252640, 81 532 79 65

fax 81 825 2640

tel. kom. 699 670 559