Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nauczane języki: język angielski, język rosyjski
Przedmioty rozszerzone: język angielski, geografia
Nauka trwa 4 lata i kończy się : egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie
TG.6. Sporządzanie potraw i napojów
TG.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
oraz egzaminem dojrzałości ( wybór należy do Ciebie)
W naszej szkole nauczysz się:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Posiadamy dobrze wyposażone pracownie do nauki zawodu: nowoczesne stanowiska wykonane ze stali nierdzewnej, płyty elektryczne, piece konwekcyjne, zmywarki do naczyń, bemary, urządzenia sovs vide.
Organizujemy wycieczki przedmiotowe do zakładów spożywczych i gastronomicznych
Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia:
- dalsze kształcenie na wyższych uczelniach
- pracę w placówkach zbiorowego żywienia ( restauracjach, stołówkach, barach)
- pracę w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością i upowszechnianiem wiedzy o żywieniu
- prowadzenie własnej działalności w zakresie usług gastronomicznych